Fång

Fång är en slags förgiftning i kroppen som leder till inflammation i hovens lameller,
som gör att blodcirkulationen störs och att cellerna kan skadas och dö.
(När du själv har för trånga skor så försämras cirk. Men som människa kan man
ta av sig skon. Det kan inte hästen så smärtan blir enorm) I allvarliga fall kan
hovbenet rotera och hästen får en onaturlig vinkel på hoven. Hov benet kan tryckas
ut gm. sulan i värsta fall.

Den vanligaste orsaken till fång är överkonsumtion av näringsrikt färskt gräs i början av betessäsongen, men fång kan också orsakas av mögligt och jäst foder, onormal inlagring av mjölksyra och andra slggprodukter i hästens vävnader, chock, stress, hormonobalans, läkemedelsallergi och kraftiga slag mot hoven. Det kan också uppstå till följd av en infektion eller orsakas av gifter.Fångsymtom kan också uppstå då tån på hoven blir lång (vid felaktig verkning, eller då hoven verkas alldeles för sällan). På frestningen på lamellranden blir stor (dras liksom isär) då överrullningen blir svårare och det kan leda till alvarlig inflammation med väldigt tragisk utgång. Se till att verka hovarna regelbundet och att hovslagaren är kunnig i branchen.

Tillkalla alltid veterinär om du misstänker fång!
Örter kan hjälpa fånghästen genom att stimulera blodförsörjningen, stärka lymfsystemet och levern samt blodkärlen. Det finns färdiga blandningar att köpa. Under sommaren kan du dessutom själv plocka nässlor och snärjmåra samt maskrosrot och älgört.

Förebyggande:
Hästar och ponnyer som har lätt att få fång kan ges örter före och under den "farliga" säsongen. Kom ihåg att börja i tid, gärna redan i början av våren.
Eftersom fång lär kunna ge en förgiftning i tarmen och fånghästar dessutom ofta får en störd tarmflora genom medicinering kan Magbalsam hjälpa till att hålla magen i balans.
Om din häst/ponny redan har fått fång så kan man använda Djävulsklo för att lindra inflammationen. Den lär även ha smärtstillande egenskaper. Hagtorn förbättrar blodcirkulationen, normaliserar blodtrycket samt vidgar och stärker blodkärlen.
Tänk på att om hästen får gå i en "bantningshage" kan det hända att den inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. HoofiX Seaweed Rosehips är då ett bra tillskott och har dessutom utrensande egenskaper.
AcutiX är en örtblandning som innehåller djävulsklo, vitpil, boveteört, älgört. Örter som renar och är antiinflammatoriska.
Hjärtansfröjd ett tillskott med bla hagtorn, N.Amr.ask, vildsellerifrö och kardborrerot kan användas för att förbättra blodcirkulationen och rena. Vallörten innehåller allantoin som bygger upp skadade celler – Läker.
HoofiX SEAWEED & ROSEHIPS (kelp, nypon och korallalgkalk) är ett utmärkt tillskott med alla sina vitaminer, mineraler och spårelement. Alginet ett ämne i kelpen binder även tungmetaller i tarmen så den är också renande.
Allvarliga fall kan behandlats med kombinationen ovan plus extra djävulsklo. Hovslagaren kommer att förundras!!