PMS - Arga och sura ston

Många ston lider av "premenstruella" spänningar och får kraftiga humörsvängningar i
samband med brunsten. De kan också få svårt att koncentrera sig vid träning och
tävling och vissa ston kan utveckla en kraftig hingsthals pga hormonell obalans.
Oregelbunden brunst, utdragen brunst och extremt brunstbeteende
(t ex även under ridning) kan också förekomma. Irriterande mag och tarmslemhinnor kan ge humörsproblem så Magbalsam är en viktig örtblandning för dessa ston.

Det är viktigt att ta reda på orsaken till obalansen, eftersom den kan vara en följd
av skada på bäcken, kors eller ryggrad. Läs mer om detta i Hästägarens Örtabok,
Hormonell obalans, sid 80-83. Om hormonobalansen inte har uppstått pga skada
kan du pröva en örtmedicinsk behandling, antingen med ren MUNKPEPPAR eller med en färdig örtblandning som ReguliX med bl munkpeppar, hallonblad och lugnande örter som Valeriana och Järnört. Det finns också flytande örttinktur, baserad på bla munkpeppar.
 

Normalt bör den örtmedicinska behandlingen ha effekt inom 2-4 veckor, men det finns exempel på ston som blir symtomfria inom några få dygn. Det finns också exempel på ston som har blivit opererade (äggstockarna) pga onormalt brunstbeteende och ändå haft symtomen kvar. Efter behandling med örter har symtomen dock försvunnit. Det kan vara värt att pröva örter först, eftersom det är en "mild" åtgärd som i bästa fall kan ge mycket bra och förhållandevis snabba resultat.

Har behandlingen inte gett resultat efter 6-8 veckor innebär det att stoet inte svarar på behandlingen och att orsaken förmodligen är exempelvis en fysisk skada eller svampinfektion. Vid svampinfektion kan ringblomma och PuriX ges. Vid Fysisk skada tillkallas en kiropraktor.

Ämnen i KELP stimulerar hormonerna för ämnesomsättningen så det kan vara bra att kombinera med ett tillskott som innehåller Kelp som: HerbforceX, HoofiX SEAWEED & ROSEHIPS, EquimmunmiX